A design collaboration between Fors Arkitekter and Rebecka Blomqvist









National Logging Museum

With three portals; The Arrival, Fetsund and Nordre Øyeren portal is the intention to strengthen the connection between the museum, Fetsund Lenser and Nordre Øyeren nature reserve and make visitors feel welcome from both the land side and the river. The new "National Floating Museum and Competence Center for Wetlands" creates a natural and vibrant meeting place in the region, which enables increased knowledge of and accessibility to the valuable natural and cultural landscape. In the museum's public areas, visitors always have a view of Fetsund Lenser and Nordre Øyeren.

The building respectfully opens up to the river and embraces nature to create the best setting for encounters between people, culture and nature. Nature is constantly present in the museum. Its V-shape maximizes the view of the river from all public areas and creates a natural grove with existing wild nature. The intention is that visitors should experience the museum as a stay in nature that outside and inside flows together and contributes to the experience in the museum. The building is in a plan to strengthen the direct contact with nature and adapt to the low-rise buildings in the area.

The building's column structure and lamella façade draw inspiration from the vertical lines of the tree trunks and create a dynamic interaction between outside and inside to arouse curiosity among visitors. Its architecture pays homage to nature through the choice of wood materials and solid craftsmanship. The location and the simple design of the museum building strengthen the portal motif and its connection to the surrounding nature.






Location
Fetsund, Norway

Program
National Logging Museum and
Competence Center for Wetlands

Client
Museums in Akershus

Collaborators        
Tiina Liisa Juuti

Size                   
6.200 m2

Status
Competition entry (2020)